Hrossafræði Ingimars – Alhliða upplýsinga – og fræðirit um hesta

Hrossafræđi Ingimars – Alhliđa upplýsinga – og fræđirit um hesta
Ingimar Sveinsson
Uppheimar 2010
Bogen kan bestilles på www.uppheimar.is

Skulle nogen have lagt sig fast på, at denne signatur kun kan skrive sure anmeldelser, kommer her et eksempel på det modsatte: Hrossæfræđi Ingimars er en god bog, der fortjener en god anmeldelse.

Ingimar Sveinsson er en lidt usædvanlig islandsk hestemand, for i modsætning til mange af sine landsmænd, er det ikke som superrytter, han er blevet kendt. Han er med et dejligt akademisk ord hippolog. I Danmark kender mange ham som hovedlærer på DI’s store avlerkurser i 90’erne og for hans islandske fortolkning af Monty Roberts´ metode, Af frjálsum vilja, eller på dansk, af egen fri vilje. Ingimar var i en årrække hovedlærer på hestelinjen på den islandske landbrugsskole i Hvanneyri. Bogens indhold svarer angiveligt i store træk til pensum ved denne uddannelse.

Så hovedoverskriften er hestehold. Det findes der udmærkede bøger om på dansk, men der findes desværre ikke en dansk bog om hestehold som tager udgangspunkt i islandske heste. Forfatteren kommer vidt omkring, men bogen er opbygget fuldstændig logisk i kapitlerne:

Hestens oprindelse
Den islandske hest
Fodring af heste
Hestens næringsbehov
Foderemner
Fodring og hold af rideheste
Håndtering af rideheste forår og sommer
Håndtering af rideheste efterår og frem mod vinteren
Specielle forhold vedr. rideheste
Fodring og håndtering af avlsheste
Hoppens fertilitet
Hingstens fertilitet
Fodring og opvækst for ungheste
Den indledende træning
Træning og dennes betydning
At vælge hest
(Ovenstående er min hurtige oversættelse).

Store dele af bogen bygger på forskningsbaseret viden. Læg dertil, at Ingimar er født i 1928 og her formidler et helt livs erfaringer med islandske heste.  Alle kapitler afsluttes med omfattende kildehenvisninger. Man finder svar på uendeligt mange spørgsmål, såsom hestens græsningsadfærd, huldbedømmelse, værdien af saltsild i foderplanen, vækstkurver, den islandske hests specielle tarmsystem og meget, meget andet. Indimellem krydret med anekdoter om flaskeføllet Pilatus og støttepædagogen professor Glanni. Bogens billeder er befriende fri for smarthed og fotoshop. Bare gode billeder af islandske heste.
Er der en dansk målgruppe til denne bog? Det skulle jeg mene. Avlere, pensionssteder og rideskoler og en lille håndfuld nørder, som må have fingrene i alt om islandske heste.

Der er lige det lille forbehold, at bogen er på islandsk. Men for alle dem, der har aftjent deres islandske værnepligt, er det jo ikke noget problem. Ellers findes der også gode e-translators på nettet.
En anden løsning er at tegne abonnement på onlineoversætteren www.snara.is. Det koster under 50 kr. pr. måned og det virker. Man kunne drømme om en dansk oversættelse, måske lige med et afsnit om sommereksem. Så ville vi have den komplette grundbog om at holde og avle islandske heste.

Morten Sau

Anmeldelse bragt i TÖLT juli/august 2011

Dette indlæg blev udgivet i Anmeldelser. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *