Det ømme punkt

Gerd Heuschmann
Det ømme punkt. Hold din hest sund – undgå skadelig dressurridning
Borgen 2010

Denne bog udkom på originalsproget allerede i 2006 og er blandt de mest omdiskuterede bøger i den tyske hesteverden. Forfatteren, dyrlæge og berider Gerd Heuchmann er blevet et stort navn i hesteverdenen. Også den islandske del af hesteverdenen har fået øje på Heuschmann. Ved forårets FEIF-seminar var han hovedtaler.  Man kan undre sig over, at der skulle gå næsten fire år, før bogen udkommer på dansk. Det siger nok mest om konservatismen i den danske hesteverden. Ikke mindst i betragtning af hvad der ellers er udgivet gennem de sidste år. Så tak til Borgen for udgivelsen. Beklageligvis har man ikke brugt tiden på at finde en oversætter, der er sikker ud i hippologisk terminologi. Det betyder, at der er en del meningsforstyrrende oversættelser i teksten. Det er imidlertid også et udtryk for, at der ikke findes danske versioner af den klassiske ridelitteratur, som man kan støtte sig til i sine oversættelser. Så når man citerer Guérinières hovedværk Ecole de cavalerie, mangler man et godt dansk udtryk for ”descente de main et des jambes”. En anden af mine yndlingsaversioner er også smuttet med: ”…hvordan hesten rider øvelsen…”. Heste kan gå, løbe, nogle kan sågar svømme osv. Men ingen heste kan ride! Det ville også se mærkeligt ud!

Bortset fra disse højpandede forbehold er det en fremragende og lettilgængelig bog. Bogen er formet som en blanding af et anklageskrift og en anatomisk gennemgang af de for ridningen vigtigste dele af hestens bevægeapparat. På anklagebænken er både fritids- og konkurrenceryttere, avlere, dommere, trænere, publikum og hesteorganisationerne.

Kort fortalt går anklagen på, at den moderne dressur har forladt de klassiske fordringer for dressur, som blev beskrevet i ”Die Deutsche Heeresdienstvorschrift fra 1912”, senere kaldet HDV 12, til fordel for en mere showpræget ridning. Officielt dømmer man stadig dressur efter HDV 12, men man anvender – iflg. Heuschmann – fordringerne forkert. Den anatomiske del af bogen er Heuschmanns bevisførelse. Han lægger især vægt på at gennemgå hesteryggens biomekanik og konsekvenserne af en uhensigtsmæssig formgivning af ryggen. Denne gennemgang af anatomien har hidtil ikke været tilgængelig på dansk, så alene af den grund er bogen en ”bør have”.

Skulle der sidde folk i dansk/islandske jordhuler og tænke ” Jamen vi rider jo ikke dressur, vi rider gangarter”, så er her et par løse citater, for at tydeliggøre parallellerne til vores version af den moderne showdressur, ovalbaneræs og elitekåringer – idet jeg minder om, at det er de samme muskler, der flytter de samme knogler i alle gangarter og alle øvelser – på alle hesteracer:
”For at kunne uddanne ungheste optimalt til deres fremtidige liv, har de brug for en systematisk gymnasticeren i halvandet til to år. Først herefter er kroppen så stabil, at man overhovedet kan tale om en ridehest”.
”Det er helt sikkert ikke let at modstå de høje råb efter spektakulær trav- og galopmekanik, men det er man efter min mening nødt til, for ellers bevæger vi os endnu længere ind på showarenaen.”
”Det spektakulære show på bekostning af hestene skal konsekvent afvises”.
”En for hård hånd eller en vedvarede stærk indvirkning via tøjlerne har en betydelig negativ indflydelse på hele hestekroppen”.
”Man må ikke forveksle bevægelse med bevægelighed”.

Heuschmann står også bag DVD´en ”If horses could speak”. Højdepunktet i denne er nogle fremragende animationer, der viser hesteryggens biomekanik under bevægelse. Bog og DVD supplerer hinanden udmærket. Det er en anmelderkliche, men: Hvis du kun køber én hestebog i år, så køb ”Det ømme punkt”

Morten Sau

Anmeldelse bragt i TÖLT juni 2010

Dette indlæg blev udgivet i Anmeldelser. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *