A Study in Movement

I islænderverdenden er rene, taktfaste gangarter lige så stærkt et kvalitetstegn, som Økomærket er for den moderne forbruger. I vores bedømmelsessystematik prioriterer vi ren takt før noget andet. Men hvad er en god takt? Hvad er taktvariationer? Hvordan kan takt bedømmes? Og hvornår er ren takt lig med gode gangarter?
Næst efter takt bedømmer vi tempo. Men hvad sker der med takten, når man ændrer på tempoet? Har en gangart altid kun én rigtig takt? Og kan hesten gå med en god bevægelse, uden at takten er god? Og det helt store spørgsmål: Hvordan lærer man at se?

På DVD´en A Study in Movement – part one har hestemanden Bent Branderup fundet sammen med hovmanden Arne Haugaard for at besvare disse og lignende spørgsmål. DVD´en er bygget op omkring identiske optagelser af rideheste i normal hastighed, almindelig slowmotion og optagelser med high-speed kamera, som er i stand til at optage 2.000 billeder pr. sekund. Dette giver et overraskende indblik i gangarternes verden, fordi man pludselig kan se detaljer, man ikke kan se i normal hastighed, og derved får udfordret sine antagelser af det, man troede, man så.

DVD´er en “må-eje” for alle, der interesserer sig for hestes bevægelser og takt: ryttere, dommere, avlere og almindelige nørder. De tre versioner af samme sekvens giver mulighed for at træne blikket for takt og bevægelser på en helt anden måde, end man er vant til. Først ser man hesten bevæge sig ved normal hastighed og tænker, det ser da meget godt ud. Så ser man slowmotion-sekvensen og får øje på flere elementer, især overliniens sving og musklernes arbejde. Til sidst åbenbares helt nye detaljer i high-speed; svæv, variationer i takten og hovenes parallelle nedslag.

Bent Branderups ridefilosofi har haft en del indflydelse på islænderverdenen. Holar er inspireret af den akademiske ridekunst. Og efter den store horsemanshipbølge i 1990´erne, er der i islandshesteverdenen udviklet en anden forståelse af dressur, hvilket Bent Brandeup har en stor del af æren for. I Danmark er vi et lille, men trofast følge, som efter bedste evne forsøger at skole vores islandske heste efter Branderups metode. Til manges store undren. Men hvis man accepterer grundsætningen, at dressuren er til for hesten, ikke hesten for dressuren, er racen og antallet af gangarter ikke afgørende.

Bent Branderup står bag en række bøger og film, som især henvender sig til det trofaste følge. Denne DVD er for alle hestefolk, der interesserer sig for takt og bevægelse.

DVD
A Study in Movement – part one
Af Bent Branderup og Arne Haugaard
Sprog: Engelsk, booklet inkluderet
Længde: 39.min.
Sælges via www.naturhov.dk

Anmeldelse bragt i TÖLT februar 2009

 

Dette indlæg blev udgivet i Anmeldelser. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *